Élet Finnországban

De nehéz az iskolatáska..

2015. augusztus 28. 13:56 - dellaszlo

Szóval az oktatás, mert hát mégiscsak tanulni jöttem ide, nem?

Finnországban kétféle felsőoktatási intézmény van: egyetem és alkalmazott tudományok egyeteme. Utóbbiaknak az a célja, hogy az üzleti élet szereplőivel szorosan együttműködve képezzen megfelelő kompetenciákkal és szakértelemmel rendelkező embereket, míg az egyetemek inkább az elméleti képzést, kutatást helyezik előtérbe.

Én a Haaga-Helia University of Applied Sciences hallgatója vagyok, ami Finnország második legnagyobb UAS-a (business kategóriában az első), az üzleti világ közelségét pedig mi sem mutathatná jobban, hogy az egyetem "tulajdonosa" egy olyan alapítvány, amit a Helsinkiben székelő vállalatok működtetnek és finanszíroznak, persze jelentős állami támogatás mellett.

A kampuszról és a menzáról később fogok írni egy külön posztban, majd ha végre lesz arra időm, hogy körbefotózzam az épületet, úgyhogy most beszéljünk inkább a kurzusokról.

Business English - 6 ECTS
Hogy tanítják otthon az angolt? Tessék itt vannak szövegek, tanuld meg, lesz listening, talán pár szituáció is. Hogy tanítják itt az angolt? Oké, egy projekten fogtok együtt dolgozni egy holland egyetemmel, kis csoportokban, úgy, hogy a csapat fele finn + exchange student, a másik fele holland. Egy portfóliót kell összeraknunk arról, hogyan kommunikálnak a finn/holland vállalatok, ehhez vállalatokat kell felkeresni, interjúztatni őket, közbe virtuális meetingeket tartani a hollandokkal, sőt novemberben meg is fognak látogatni minket, akkor mi leszünk a vendéglátók, meg kell terveznünk a programjukat. Ja, és közben megtanulod használni az angolt "élesben".

Strategic Planning - 6 ECTS
Surprise, itt is egy projekten dolgozunk csapatokban, a kurzus együtt van a Brand Managementtel. A megbízónk a The Finnish Rheumatism Association (finn reumások egyesülete), a projektről még nem volt konkrétan szó, majd csak jövő héten, de ez is nagyjából két részből fog állni: egy elméleti alapozás után team work, és coaching, a végén pedig prezentálni kell az elvégzett munkát és learning diaryt (=tanulónaplót) beadni.

Airport Business Operation - 9 ECTS
Az egyik legjobb tárgynak ígérkezik, sokat vívódtam rajta, hogy felvegyem-e, mert tökre érdekel ez a téma, de rengeteg kredit, és sok munka van vele. Az egyetem 2017-től Aviation Business néven új alapszakot akar indítani, ami Európában elég egyedi, csak Németországban és Angliában van már hasonló dolog. Azért, hogy felkészüljenek az alapszak beindítására, már most van két légiközlekedéssel foglalkozó tárgy, ez, ami a reptér-üzemeltetéssel foglalkozik, illetve szintén 9 kreditért van egy Airline Business, ami a légitársaságok működésével foglalkozik. 5 fős tanárcsapat koordinálja ezeket, mindegyikük az "iparból" jött, Finnair, SwissAir, IATA, Helsinki Airport és hasonló helyekről, és pl. ennek a tárgynak a keretein belül megyünk is egy egész napos látogatásra a Helsinki reptérre, a másik kurzus hallgatói meg a Finnairt HQ-t látogatják majd meg. A tárgy sajnos csak az 5. periódusban indul (október közepétől), heti 3x4 órában!

Innovation Challenge - 6 ECTS
Szintén kiscsoportos projektmunka, a feladat egyszerű, de mégis bonyolult: "do something good". Igen. Nincs megadva téma, lehet jótékonysági eseményt szervezni, öregeknek segíteni, mobilalkalmazást fejleszteni, akármit, a lényeg, hogy építsetek fel egy ilyen projektet, aminek valamilyen pozitív hatása van. A finnek nem csak beszélnek arról, hogy társadalmi felelősségvállalás, meg "social impact", hanem egyetemi kurzust építenek rá. Vicces, mert egy héttel azelőtt, mielőtt kijöttem ide, Kolozsvárott a Szakkollégiumok Nyári Találkozóján arról volt a plenáris záró vita, hogy ne csak beszéljünk már arról, hogy mennyi probléma van ebben az országban, hanem csináljunk végre valamit is. Tessék, a finn oktatás > szakkollégiumok :D

Activity Holidays - 3 ECTS
Ez az a kurzus, amiről korábban úgy beszéltem, hogy 3 kreditért megyünk majd síelni, meg snowboardozni. Nos, ez nem teljesen így van, a feladat itt az, hogy kis csapatokban meg kell terveznünk és szerveznünk egy "activity"-t, ami lehet bármi, akár sport, akár más jellegű dolog is. Ez a kurzus a turizmus képzés része, és a célja az, hogy akik ezt elvégzik, képesek legyenek meglátni az adott környékben/vidéken a lehetőséget arra, hogy vállalkozzanak, hogy programot szervezzenek. Vagy valahogy így.

Finnish History and Culture - 3 ECTS
A nemzetközi koordinátor tartja, nagyon érdekes óra. Egyelőre csak az ország történetéről és kulturális jellemzőiről volt szó, de megyünk majd a városi múzeumokba is, lesz szó a finn oktatás sikeréről és arról ami mögötte van, a finn gazdaságról, és megyünk majd a Fazer csokigyárba is. 


Voltam még finn órán is, de azt végül leadtam, mert sok kredit és nem lenne értelme elkezdeni tanulni 0-ról, úgy, hogy amire megtanulnám alapszintre, már megyek is haza. Helyette inkább bejárok "Advanced Russian"-ra, ami nagyon vicces, mert nem exchange studenteknek van, hanem finneknek (finnül!!), de a tanár olyan jófej, hogy nekem mindig külön magyaráz angolul. Valójában jobb szinten vagyok oroszból, mint a finnek, igaz, ők csak 2(-3) éve tanulják. Mindenestre jó lesz hetente 1x órarend-szerint orosszal foglalkozni, tényleg erre kell most koncentrálnom a nyelvvizsga miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmusinfinland.blog.hu/api/trackback/id/tr277737488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása