Élet Finnországban

First time in Helsinki

2015. augusztus 27. 08:23 - dellaszlo

Szóval valahol ott hagytam abba, hogy orientációs hét harmadik napja, Helsinki. Korán reggel indultunk busszal a koli mellől, Helsinki kb. 50 km-re van innen (40-50p busszal), és 9-kor már kezdődött a program. Hogy őszinte legyek, az itt tanuló erasmusosok nagy része nem Porvooba, hanem Helsinkibe jelentkezett (hozzám hasonlóan), aki Porvoot választotta, az is csak azért, mert angol nyelvű turizmus képzés Finnországban kb 2 helyen van, Lappföldön meg itt. Ezek után képzelhetitek, hogy mindenki mennyire rá volt izgulva arra, hogy végre Helsinkibe megyünk :D

Official welcome, ESN (Erasmus Student Network, akik rólunk gondoskodnak) tájékoztató, aztán találkoztam Fruzsival, aki szintén a BGF-ről jött ide ki, de ő Helsinkiben a Haaga campuson tanul. Jó volt kicsit magyarul dumálni, de aztán hamar elkeveredtünk egymás mellől, mert mi "porvoo people" mindig kicsit külön mozogtunk a többiektől. Kicsit körbenéztem még a campuson (Pasila) ahol voltunk, hát a miénkhez hasonlóan szintén elég durva, nagy és modern, lehet egyszer majd elmegyek oda is fotózni. 

Ezután indult a 2 órás buszos városnézés (free of charge), ahol egész Helsinkit bejártuk, sajnos fotózni viszont nem tudtam, mert csak egyszer szálltunk ki a buszból. Egyik hétvégén szerintem bemegyek csak fotózni, addig is elöljáróban annyit: szép város, úgy tűnik a kedvenc részem a kikötő és az előtte lévő piac lesz, vagy a Senate Square a katedrálissal. Rengeteg a park, mint ahogy egész Finnország, Helsinki is nagyon természetközeli, és mivel szikrázó napsütés és +25 fok volt, mindenki a parkokba ücsörög, beszélget. Van ez a sztereotípia a finnekről, hogy zárkózottak, depisek, ami igaz is október közepétől mondjuk november végéig (ahogy mondják, ez a "shitty period" amikor sötét van, esik az eső, de még nincs hó, az összes finn ilyenkor megy szabadságra és valami másik országba el), de nyáron teljesen megváltoznak.

A városnézés után mi is vettünk pár sört és kiültünk az egyik központi parkba iszogatni meg dumálni, ahol rajtunk kívül még legalább 2-300an cselekedtek hasonlóan ("orientation's week climax"). Ami nagyon tetszik, hogy itt minden egyetemistának van overálja, ez egyfajta egyenruha nekik, minden egyetemnek más színű, ebbe mennek bulizni, meg minden egyetemi programra, és a különböző eseményeken "patceheket" kapnak, ezt magyarul nem tudom hogy kéne mondani. Szóval elmész pl. a Fresmen's Partyra, kapsz egy ilyen kis cuccot, amit felvarrsz az overálodra, de inkább beszúrok egy képet, hogy hogy is néz ez ki :D



Korábban láttuk, hogy a vasútállomás melletti téren finnish local food & beer festival van, és mivel eléggé megéheztünk, Clemonttal, a francia lakótársammal elindultunk oda kajálni. Vagyis indultunk ketten, de aztán a fele csapat követett minket :D Nagyon király volt, mindenből adtak kóstolót (sajtok, sonkák, kenyerek, lekvárok, minden amit el tudtok képzelni), de a főfogás lappföldi lazac volt, ami isteni volt. Tökre élvezem, hogy itt sok halat esznek, a suli éttermében is szinte naponta vagy két naponta van valami halas kaja (lazac, balti hering, ilyesmik). Ittam még finn kávét, ami hígabb mint az otthoni, világosabb pörkölésű, ezért egy csomót meg tudnak inni belőle anélkül, hogy infarktust kapnának. Tudtátok, hogy Európában a finnek isszák a legtöbb kávét? A munkahelyeken még kötelező jellegű kávészünet is van, napi 1-2 alkalommal, annyira része az itteni életnek.

A 2 dl sör 3 euróért már kevésbé jött be, úgyhogy visszamentünk a többiekhez a parkba. Nem sokkal később továbbindultunk az official welcome buliba, ami szintén elég közel volt. 50% kedvezményes karszalagot kaptunk, de az áraktól így is levert a víz párszor, 3 dl sör 5,5 euró, shotok (4cl) 5-8 euró, vodka-narancs 7 körül. Fáradt is voltam, sok pénzt se akartam költeni, úgyhogy annyira nem élveztem a bulit, de a hangulat jó volt. 2-kor indult vissza a buszunk, 3-ra értünk haza, 4 körül már le is feküdtem, hogy utána 6-kor keljek :D De erről majd a következő posztban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmusinfinland.blog.hu/api/trackback/id/tr257737406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása