Élet Finnországban

First days in Finland

2015. augusztus 23. 20:23 - dellaszlo

Sziasztok!

Végre megcsináltam a blogot, így elsőre viszont csak a lelkiismeretem megnyugtatására írok egy bejegyzést, mert úgy érzem ha tovább halogatnám a dolgot, sose állnék neki.. :D

Menjünk időrendben...

19-én kedden éjszaka érkeztem meg Helsinkibe egy kisebb késés után, ahol szerencsére a tutorom, Jasmin már várt rám és kocsival elvitt Porvooba ahol a következő négy hónapot tölteni fogom. A papírmunka éjszaka sem váratott magára, bérleti szerződés, kulcsok, prepaid simkártya és hasonló finomságok vártak még ránk 2 körül, azt hiszem nem is maradt meg minden tisztán. 

Az apartman jobban fel van szerelve, mint amire számítottam, a szobába is van pár extra cucc (pl. ágynemű, amit így nem kell venni), és ami a legfontosabb: van net és van wifi (elvileg nekünk kellett volna routert venni, de szerencsére az előző lakók itt hagyták nekünk, áldott legyen a nevük). A hely neve Kevari, ami egyfajta koli, laknak itt finnek, az összes Erasmusos, és olyan külföldiek is, akik a teljes képzést itt csinálják. 3 szobás apartmanban vagyunk egy német és egy francia sráccal, van egy saját konyhánk kis étkezővel, wc/fürdő, illetve egy terasz is.

Másnap pár óra alvás után kezdődött az orientáció, aminek a programját már előre megkaptuk. A campus relatíve messze van, kb 3,5 km ami gyalog 40-50 perc, biciklivel 10-15. Szerencsére az egyetemtől lehet biciklit kölcsönözni (100 EUR, 50 visszajár a végén), szóval már azzal száguldozunk, de az első két napban a lábunkat is lejártuk.

A campusról szerintem külön fogok írni egy posztot, mert annyira lenyűgözött, belülről olyan mint egy akvárium, kb. csak üvegfalak vannak, a "termekben" meg kanapék, puffok, babzsákok (!), minden berendezést lehet mozgatni (így pl. csoportmunkához alakítani őket), az egész nagyon hangulatos. A másik ami furcsa volt aznap az a tanár-diák viszony, a tanárok hozzáállása az egész oktatáshoz (szerintem erről is lesz külön poszt). Minden oktató (kb. 30-40) bemutatkozott, mondott magáról pár mondatot, aztán délután a szakom "programme director"-a is tartott egy előadást, ő is kezet fogott mindenkivel, megkérdezte honnan jöttél, stb. 

Néhány tájékoztató és üdvözlés után kaptunk még kártyát, amivel diákkedvezménnyel tudunk kajálni az összes finn egyetem menzáján, meg néhány újabb papírt és intéznivalót, yaay. Délután a lakótársaimmal nem mentünk még vissza a koliba, hanem lecsekkoltuk a legközelebbi boltokban az árakat (lehet inkább nem kellett volna), meg vettünk némi kaját és sört, utána pedig kiültünk a koli melletti füves részre iszogatni és dumálni a többiekkel, ezzel kb. el is ment a nap, ahogy emlékszem 1 után feküdtem le. Összesen kb 30-an vagyunk itt erasmuson, elég sokféle helyről, van sok francia és német, svájci, osztrák, svéd, dán, marokkói, belga, máltai, és egyedüliként én magyar, de erről majd később!

Másnap folytatódott az orientálás, campus-tour, city-tour, learning agreementek, kurzusfelvétel, bicikli kölcsönzés (ez volt a legfontosabb, bicikli nélkül itt tényleg nincs élet!) Az esti program hasonló volt, mint előző nap:) Másnap pedig korán reggel indultunk Helsinkibe (erről lesz a következő poszt), az alvásra megint nem volt túl sok esély.

Szóval ezek voltak az első napok, holnap folytatom a blogírást Helsinkiről és a hétvégi programokról, most viszont engedelmetekkel lefekszem aludni, mert holnap már suliba kell menni (ahh nektek még van legalább két hetetek, örüljetek neki :D) és megint nem fogok sokat aludni. 

Moi-moi!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmusinfinland.blog.hu/api/trackback/id/tr67728838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása